Nieuwsbrief maart 2019

 - - -
-

Nieuwsbrief maart 2019

Beste Tennisvrienden/vriendinnen,

Elke inbreng is en blijft welkom bij: redactie@tvzevenaar.nl
Onze website is hier te vinden: www.tvzevenaar.nl


Een ander huis- en/of mailadres? Laat het a.u.b. weten aan onze ledenadministratie:
ledenadministratie@tvzevenaar.nl (dus niet via het contactformulier van de website van TVZ)


LED-licht!
Op of rond 20 maart zullen de tennisprestaties ‘zichtbaar’ verbeteren! Dan krijgt TVZ de zo tegemoet geziene LED-verlichting op het park. In gedachten zien we nu al een roodgloeiend digitaal afhangsysteem voor ons! Ofwel light emitting diode, ofwel licht uitzendende diode.
 

TVZ Pré VOORJAARCOMPETITIE TOERNOOI
Van 13-17 maart kun je weer meedoen aan dit eerste toernooi in 2019 van TVZevenaar.  Het is een open toernooi, alle KNLTB leden boven de 17 kunnen inschrijven en meedoen. Een goede manier om weer ‘in shape’ te komen voor het voorjaar, de voorjaarscompetitie of gewoon omdat je een potje tennissen fijn vindt.

Schrijf je dus in via deze link: https://mijnknltb.toernooi.nl/sport/tournament.aspx?id=107C98DE-D87C-4955-8BB6-3D7251EDEE92&srmk=1
 
En wil je ook meedoen met de organisatie van dit toernooi: bel me dan even, of mail naar: tv@tvzevenaar.nl
 

Voorjaar competitie 2019 (senioren)
KLASSE INDELING         Voorjaars competitie 2019
ZEVENAAR 1 Dames Dubbel 17+ Vrijdag Avond Open klasse 1e klasse     Judith Bulthuis
ZEVENAAR 1 Dames Dubbel Dinsdag Ochtend Open klasse Hoofdklasse    Ineke Heijmen
ZEVENAAR 1 Heren Dubbel 50+ Vrijdag Ochtend (G+U) Open klasse 2e klasse Kees van Merwijk
ZEVENAAR 2 Dames Dubbel 17+ Vrijdag Avond Open klasse 1e klasse     Yvet Abbing
ZEVENAAR 3 Dames Dubbel 17+ Vrijdag Avond Open klasse 2e klasse     Sandra de Reus
ZEVENAAR 4 Dames Dubbel 17+ Vrijdag Avond Open klasse 4e klasse     Chantal Diks
ZEVENAAR 5 Dames Dubbel 17+ Vrijdag Avond Open klasse 4e klasse     Marleen Kruitwagen

In alle dubbelspelen wordt in 2019 “verkort” gespeeld = 3 set = beslissende wedstrijd tiebreak (tot 10 met 2 punten verschil).

In zomeravondcompetitie en 8&9 wordt ‘compact’’  gespeeld = beslissende wedstrijd tiebreak en ook beslissend punt systeem (bij 40-40).
 

Zomer avond competitie 2019 – inschrijven vóór 5 maart 2019
Kun je geen genoeg krijgen van het spelen van competitie en heb je zin om naast de Voorjaarscompetitie nog een competitie te spelen? Of wil je competitie spelen, maar ben je (vaak) verhinderd in het weekend? Meld je dan aan voor de Zomeravondcompetitie. Zeven woensdagavonden in mei en juni. Deze competitie is alleen voor spelers en speelsters van 17 jaar en ouder en voor alle speelsterktes.  Minimaal vier spelers per team. Meer info bij:
Mieke de Vette, Technische Commissie TVZ, 06-52343005
 

De allereerste competitie voor TVZ
In het archief dook Danielle een aantal ‘historische’ foto’s op. Hieronder het mixed team, dat in 1972 voor het eerst namens onze vereniging aan de competitie deelnam. Wie kent ze nog?
De redactie looft een prijs uit voor wie de naam van de speler links weet: een compliment!

 

Van links naar rechts:
???, Stacha Scheepstra, Eva Roes, Peter Roes
 

Hoe komt tennis aan z’n termen?
De getallen en termen die in de puntentelling van tennis gebruikt worden zijn: 0, 15, 30, 40, deuce, voordeel, nadeel, love, game, tiebreak, set. De puntentelling is voor niet-tennissers vaak moeilijk te begrijpen en te snappen. Dat komt omdat het lastig te achterhalen is waar de getallen en termen die gebruikt worden vandaan komen. Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen waar ze vandaan komen, maar er zijn wel verklaringen voor.

Het meest waarschijnlijke is dat tennis vroeger om geld gespeeld werd. De munteenheid was in de Middeleeuwen 60 cent, dus een gewonnen punt leverde eerst 15, dan 30, dan 45 en tenslotte 60 cent op. De 45 cent zou dan zijn verbasterd tot 40. De term ‘deuce’ (40-40) zou komen uit het Frans. Het zou van het Franse ‘deux le jeu’ kunnen komen, wat ‘aan beiden het spel’ betekent. Ook wordt er gezegd dat het van ‘deux à jouer’ komt, wat ‘nog twee te spelen’ betekent.

Voor de score ‘0’ wordt in het Engels de term ‘love’ gebruikt. Als het bijvoorbeeld 15-0 staat, roept de scheidsrechter ‘fifteen-love’. Het is een natuurlijk een vreemde term voor nul, maar de herkomst ligt waarschijnlijk in het Frans. Een ‘0’ lijkt op een ei, en het Franse woord voor ei is ‘l’oeuf’. En dat werd toen verbasterd tot het woordje ‘love’.

Bron: https://www.sport-informatie.nl/tennis/over-tennis/spelregels/puntentelling/
 

Zo steunen wij samen Curitas
  Tijdens de wekelijkse rondgang buiten ons tennispark stond er op het 
                          parkeersterrein bij DCS en HVZ een paar goede werkschoenen naast een
                          afvalbak! Wat doe je dan? In goed overleg met Herman zijn ze in de Curitas container voor kleding en schoenen gedeponeerd. Dat riep de gedachte op om bij Curitas te informeren wat wij samen voor het goede doel over hebben. Medewerker Walter gebeld die ons en route ‘handsfree’ te woord stond. Hij zou de volgende dag een overzicht toesturen – en deed dat ook!

Vanaf januari 2018 tot en met februari 2019 kregen we de maandelijkse bedragen door. Zo is in 2018 in totaal 1504,80 aan kleding en schoeisel uit de container bij ons park opgehaald. De bedragen verschilden per maand sterk – van € 41,84 (feb. 2019) tot € 233,65 (april 2018). In januari van dit jaar werd voor € 132,73 genoteerd. Kortom, wij blijven Curitas samen steunen, nietwaar?
 
Federer versus Nadal
In De Gelderlander van 28 februari stond dit stukje over een nieuw boek met bovenstaande titel. De twee vochten op de tennisbaan menig historisch duel uit: de Zwitserse stilist Roger Federer en de krachtpatser uit Mallorca, Rafael Nadal. De een was jarenlang onverslaanbaar op het gras van Wimbledon, de ander won vorig jaar voor de elfde keer Roland Garros. Sportjournalist Robèrt Misset ontleedt het spel van beide tennisgiganten aan de hand van vijftien onderlinge wedstrijden.

Het boek is verschenen bij Atlas Contact. Via bol.com verkrijgbaar voor € 19,99. Daar wordt o.a. vermeld: Aan de hand van hun partijen ontleedt Robèrt Misset niet alleen het magische spel van de beste tennissers aller tijden, maar gunt hij ons ook een kijkje in hun ziel.
Rebers Boekhandel heeft het boek op voorraad, en bezorgt het voor deze prijs via de webshop kosteloos thuis.

 
Tot ziens, want tennissen én vrijwilligerswerk doe je immers bij TVZ!!
   

 
 - - -
Geen interesse in de nieuwsbrieven van Tennis Vereniging Zevenaar? Uitschrijven als u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen
Powered by AcyMailing